Welke wax kan ik het beste kiezen
Er zijn een aantal verschillende waxen te vinden, welke is nu het beste voor jouw ski of snowboard? Spray waxen en smeerwaxen blijven in verhouding minder lang zitten, daarom adviseer ik een hotwax als skiwax of snowboardwax. Als er op deze pagina gesproken wordt over wax, dan gaat het automatisch over een hydrocarbon hotwax. Mocht het over een andere soort gaan, dan staat dat er bij. Weet je niet precies het verschil tussen de verschillende wax? Bekijk dan eerst de pagina met uitleg over de verschillende waxen.
Je leert in deze blog:
- Welke soorten wax er zijn
- Waar je op moet letten bij het kiezen van de wax
Soorten hotwax
Er zijn eigenlijk maar 2 soorten wax. Namelijk een universele wax, en een wax met een specifiek bereik. Een universele wax is eigenlijk altijd in te zetten en glijdt goed. Een specifieke wax heeft een kleiner bereik (bijvoorbeeld van -4 tot -14). De wax is echt voor dat bereik gemaakt en zal daarom beter glijden dan een universele wax, mits die op het goede moment gebruikt wordt. Op de verpakking van de wax kun je altijd zien voor welke temperatuur de wax geschikt is, ook vind je andere informatie op de verpakking die je kan helpen met de juiste wax keuze.
Waar moet je op letten?
Zoals hierboven al aangegeven wordt is de temperatuur een belangrijk punt waar je op moet letten. Let er op dat het gaat om sneeuwtemperatuur. Daarnaast kan er nog gelet worden op luchtvochtigheid en de structuur van de sneeuw. Is dat echt nodig? Nee, als ik wax voor mijn vakantie let ik alleen op de luchttemperatuur en kijk ik grofweg naar de luchtvochtigheid. Houd er rekening mee dat luchttemperatuur tijdens de dag niet de sneeuwtemperatuur is. ’S nachts is het een stuk kouder (normaal gesproken), waardoor de sneeuwtemperatuur best lager kan zijn dan de luchttemperatuur rond 13:00 uur.
Welke temperatuur moet ik hebben?
Dit gedeelte hoeft niet moeilijker te zijn dan nodig. Wil je niet kijken naar temperatuur? Ga dan voor een universele wax. Wil je dat je ski of snowboard beter glijdt? Kijk dan naar de vier belangrijkste specifieke waxen. We hebben een wax van -4 tot -14 (betamix red), deze kon ik eigenlijk 90% van de trainingen inzetten. Wordt het extreem koud, dan zou je kunnen kijken naar de blauwe variant. Wordt het extreem warm (voor wintersport wanneer het boven de 0 graden komt)? kijk dan ook even naar de gele of witte wax.
Luchtvochtigheid
Je hoeft echt geen metertjes te hebben om te kijken naar de luchtvochtigheid. Alleen de wat extremere momenten kunnen echt een grote invloed hebben op het glijvermogen van je ski of snowboard. Is het echt heel warm, schijnt de zon en wordt de sneeuw echt nattig? Dan is de luchtvochtigheid hoog. Sneeuwt of regent het veel, dan is er ook een hoge luchtvochtigheid. Wat kun je dan waxen? Je kunt dan een fluorwax (de fluorwax waar je naar toe gelinkt wordt is inzetten.
Waxtip
Bekijk twee dagen voordat je op wintersport gaat naar de weersverwachting en ga dan pas waxen. Als je eerder kijkt naar de weersvoorspelling, dan heb je nog een kans dat het veranderd. Helemaal in de bergen kan het lastig zijn om het weer te voorspellen, hoe later je naar de weerberichten kijkt, des te beter.
Mijn ski/snowboard wax advies
- Wil je een hotwax, maar wil je niet al te veel kijken naar temperatuur? Kies dan voor universele wax.
- Wil je een iets specifiekere wax, kijk dan eens voor een betamix red.
- Om in te spelen op extreme luchtvochtigheid (beide bovenstaande waxen zijn daar geen helden in) kun je kiezen om een extra fluor smeerwax mee te nemen. Deze smeer je dan tijdens de pauze op je belag zodat je weer beter glijdt.
- Geniet tijdens het skiën en snowboarden