Hoe kan ik zelf mijn ski of snowboard slijpen?

Op deze pagina probeer ik helder uit te leggen hoe je kunt slijpen, zodat je dit in de vingers kunt krijgen. In de video kun je zien en horen hoe het slijpen aangepakt kan worden. Onder de video kun je lezen welke stappen nodig zijn om je ski of snowboard kanten scherp te krijgen.

Publish date Geschreven op: 12-06-2019
Reading time Leestijd: ~2 minuten

Je leert in deze blog:

  • Hoe je zelf je ski of snowboard kan slijpen
  • Het belang van de juiste kantenhoek

Arno
Arno Timmermans Snowboard Specialist @ Sideways
ski wax clinic ski wax clinic

Hoe kan ik het beste slijpen?

Belangrijk om te weten is dat iedereen een eigen manier van slijpen ontwikkelt. Het is echter belangrijk dat de basis goed gedaan wordt. Hieronder zal een uitleg gegeven worden over hoe er geslepen kan worden.

Een paar woorden voordat je begint met slijpen

Een ski of snowboard dient stabiel te liggen wanneer je onderhoud gaat plegen. Dit is erg belangrijk om veilig te kunnen werken. Vooral tijdens het slijpen is stabiel materiaal nodig omdat je werkt met scherpe kanten. In deze shop vind je verschillende klemmen waarmee je kunt werken. Ook hoor ik van klanten dat zij soms een workmate gebruiken.

De kantenhoek waarin je een ski of snowboard slijpt

Een hoek van 90 en 88 graden wordt eigenlijk het meest gebruikt bij de niet wedstrijdsporter. Ik adviseer iedereen een hoek van 88 graden, dit omdat dit veel meer grip geeft in de sneeuw. Tenzij het je eerste week in de sneeuw ooit is, dan is 90 graden voldoende. Het klopt dat scherpere kanten meer onderhoud vergen, maar dit verschil is naar mijn mening klein en het is het waard. Wil je verschillende hoeken slijpen voor verschillende ski's of snowboards, bekijk dan de ergosemi eens. Slijp je altijd in 88 graden, dan kun je ook eens kijken naar deze vaste hoek kantenslijper.

De beweging van het slijpen

Je slijpt altijd naar je toe. Je zet de kantenslijper met daarin de kantenvijl ver van je af, en haalt deze naar je toe. Je ziet dan metaal van de kant af komen en je hoort een schrapend geluid, dat is goed. Probeer lange en stabiele halen te maken. Tijdens de beweging geef je licht druk naar beneden en op zij (diagonaal op de kant), op deze manier blijft je houder stabiel op de kant. Let er op dat je de vijl stabiel op de kant houdt en de kantenslijper niet scheef op de kant drukt. Je zet alleen druk als je de ijzeren vijl naar je toe haalt. Met een diamantvijl en met een wetsteen kun je wel twee kanten op bewegen. Belangrijk! Je moet met rechts slijpen. Nee, echt. Ik was ook links, daar is het niet voor gemaakt.

Hoe zet je de vijl in de kantenslijper?

De vijlen zet je altijd iets schuin in de houder. Hierdoor creëer je iets meer stabiliteit op de kant, en de tanden komen in een goede hoek ten opzichte van de ski/snowboard kant te liggen. Let er op dat ijzeren vijlen één kant op kunnen slijpen. Kijk naar de tanden of deze zo staan dat wanneer je de vijl naar je toe haalt, je slijpt. Anders ben je heel lang bezig. De diamantvijlen en wetstenen kunnen twee kanten op slijpen.

Wat slijp je nu precies?

De ijzeren kant dat gebruikt wordt (effectieve kantenlengte) moet geslepen worden. Dit is ongeveer tussen de twee lichte knikjes (de kant verandert iets van richting aan het begin en einde) van een ski of snowboard. Voorbij die punten (de voor en achterkant) mogen echt niet scherp zijn, maar moeten zelfs rond en bot zijn.

Ontbramen van je ski of snowboard

Voel eens over je kant? Zitten er kleine putjes in of steken er kleine dingetjes uit? Bramen! De uitstekende bramen dienen weg gehaald te worden voor het slijpen. De kuiltjes moet je overigens niet proberen weg te slijpen, dan ben je zo door je kant heen. Het weghalen van de bramen kan met een wetsteen of met de grove diamantvijl. Officieel dien je deze nat te maken. Bij het verwijderen van bramen vind ik dit niet nodig. Zonde van je tijd. Tip: luister naar het geluid wanneer je over je kanten gaat. Bramen kun je naast voelen en zien ook horen. Na twee a drie halen moet de braam weg zijn en kan je door naar de volgende stap.

Het slijpen van je ski of snowboard

Slijpen moet zo min mogelijk tijd kosten, dan houd je niet alleen meer tijd over, maar op die manier slijp je ook niet te veel van je kant weg. Voel daarom van te voren aan je kant om te kijken hoe scherp deze is. Met steeds meer ervaring kun je de scherpte beter inschatten. Zijn je kanten nog redelijk goed scherp, begin dan met een ijzeren s vijl en maak het daarna af met een diamantvijl. Zijn je kanten iets botter, pak dan een grovere metalen vijl. Bijvoorbeeld een medium vijl. Gebruik daarna de s vijl en daarna de diamantvijl. Je slijpt altijd van grof naar fijn. Probeer niet te lang met de zelfde ijzeren vijl te werken. Wanneer je tien keer over je hele kant gegaan bent, moet deze wel scherp zijn. Voel ondertussen ook of die al scherp is. Is de kant scherp op een paar stukken na? Pak dan alleen die gedeeltes nog mee. 

Na het gebruik van de ijzeren vijlen kun je verder met het polijsten van je ski of snowboard kant, dat doe je met een diamantvijl (deze dient nu wel nat gemaakt te worden). Een diamantvijl kun je overigens wel langer gebruiken, dit zou je kant alleen maar ten goede komen. Erg belangrijk is om schoon te werken. Haal het slijpsel regelmatig van de kant en van het belag af, op deze manier blijft het belag goed schoon. Tip: haal halverwege de week een diamantvijl over je kanten, dit kost weinig tijd en maakt de kanten weer lekker scherp zodat je de rest van de week ook goed grip houdt.

Het afbotten van je staalkanten

Tijdens het slijpen wordt het begin en einde van de kant ook scherp gemaakt. Deze scherpte kan ervoor zorgen dat de ski of het snowboard tijdens het insturen van de bocht gaat happen of dat aan het einde van de bocht je materiaal juist blijft hangen. Door een kantengum langs de eerste en laatste 10 cm van de effectieve kant (de kant tussen de twee bollingen van je ski of snowboard) te halen zal de kant het hele scherpe verliezen zonder bot te worden. De 10 cm is een advies. Bij de voorkant wordt in het algemeen tussen de 10 en 20 cm gedaan en achter tussen de 5 en 15 cm.